De economie groeit in juni 2015 met 1,3 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dat voorspelt de Stand van Nederland, de maandelijkse barometer van de Nederlandse economie van Z24.nl.
De Nederlandse economie groeit aardig, maar echt spectaculair is het niet. Met een voorspelde groei voor juni van 1,3 procent in vergelijking met juni 2014, is het tempo eigenlijk al maanden vrijwel vlak. In april en mei kwam de Stand van Nederland uit op 1,4 procent.
De Stand van Nederland is de enige indicator in Nederland die op maandbasis de economische groei voorspelt. De barometer is ontwikkeld door de vakgroep econometrie van de Vrije Universiteit, onder leiding van professor Siem Jan Koopman, een internationale autoriteit op het gebied van economische modellen.
De Stand van Nederland combineert 24 economische cijfers met een wetenschappelijk bewezen voorspellende waarde voor de conjunctuur in één prognose. Denk daarbij aan de stand van de beurs, de groei van de geldhoeveelheid en de inflatie, maar ook het energieverbruik en de autoverkopen.
Meer uitzenduren, sterke vraag industrie
Veel van de onderliggende indicatoren waaruit de barometer is samengesteld, geven ook deze maand positieve signalen af. Zo groeide het aantal uitzenduren volgens de ABU, de brancheorganisatie voor uitzendbureau’s, met 12 procent, het hoogste percentage sinds 2011.
Ook blijven inkoopmanagers in de industrie per saldo positief, een teken dat bedrijven voldoende vertrouwen hebben en hun voorraden aanvullen. De NEVI-index, die dat vertrouwen meet, staat op 54. Een stand lager dan 50, betekent krimp.
Sentiment huizenmarkt
Het cijfer dat het meest aanleiding geeft tot optimisme is dat consumenten voor het eerst sinds oktober 2008 in meerderheid denken dat de huizenprijs bij hun in de straat is gestegen. ING vraagt dit elke maand, en nu zijn het aantal optimisten voor het eerst in zesenhalf jaar nipt in de meerderheid. Overigens stijgen de huizenprijzen in de meeste delen van Nederland inderdaad, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster.
Dat de Nederlandse economie toch niet harder groeit, komt grotendeels door externe factoren. Nederland is en blijft een exportland. Nu de groei van de wereldhandel stokt, mede vanwege de economische problemen in groeilanden als Brazilië en Rusland, helpt dat onze economie niet. Daarnaast lijkt de economie van de Verenigde Staten af te koelen én hangt de kwestie Griekenland nog altijd boven de markt.
Het Centraal Planbureau verwacht voor heel 2015 een groei van 1,7 procent. Om dat percentage te halen, moet de economie in de tweede helft van 2015 nog een kleine groeispurt maken.
Lees ook
De Stand van Nederland: alles over de snelste barometer
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl